Prenumerera gratis på Hälsometerns nyhetsbrev om matvanor och hälsa (klicka här)
Räkna ut din idealvikt och din energiförbrukning
Man kan också använda Snabbguiden här nere som en indikation på var du befinner dig för tillfället. Läs av din längd och vikt. Skriv resultatet i din dagbok för att påminna dig om var du startade.
Viktkontrolltips:
Om du vill gå ner i vikt och undvika jo-jo effekten borde du inte äta mindre än ca 1200 kcal om du är kvinna eller 1500 kcal om du är man. En långsam metod är bättre för kroppen – om vikten minskas för snabbt slår kroppen om till ”överlevnadsläge” och anstränger sig ännu mer för att ansamla fett som bränsle för senare bruk. | |
Enligt läkares rekommendation bör man fördela maten över dagen om man vill undvika blodsockerblues och fettupplagring. | |
På fettforbranning.htm och Sportnutrition.htm finns massor av tips för dig som tränar regelbundet och är intresserad av att bygga upp muskelmassan. |
Hur mycket mat man behöver är individuellt. Energiförbrukningen beror bland annat på ålder, kön, motionsvanor och typ av arbete. Kvinnor behöver något mindre energi än män. Med stigande ålder ökar vikten eftersom ämnesomsättningen sjunker. Kvinnor samlar ofta sin extra kilo på lår och stjärt och män får fettet på magen. Bukfettet påverkar hälsan mer negativt än fettet på stjärt och lår.
Övervikt i kombination med högt blodtryck, blodfetter och diabetes ökar risken för följdsjukdomar. Om du har viktproblem, skulle det vara bra att försöka att bryta viktökningen med bra näring och lite mer motion.
BMI eller Kroppsmasseindex är en erkänd metod för att kontrollera om du har rätt vikt eller inte. Allt du behöver göra är att veta hur lång du är i centimeter och din vikt i kilogram.
Tabellens värden är bara riktlinjer
BMI < 20 | Undervikt |
20 < BMI < 25 | Normalvikt |
25 < BMI < 30 | Övervikt |
30 < BMI < 40 | Fetma grad 1 och 2 |
BMI > 40 | Fetma grad 3 |
Päronstjärt eller äppelbuk?
Midjemåttet är lika viktig att mätt som vikten. Det är i första hand bukfettet som påverkar kroppens hälsa. Midjemåttet bör inte överstiga 102 cm för män och 88 cm för kvinnor. Med åren ökar annars risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar.
Klassifikation av sjukdomsrisk | |||
vid övervikt, obesitas och ökat bukomfång | |||
(jämfort med normal vikt och normalt bukomfång) | |||
Obesitas | Sjukdomsrisk | Sjukdomsrisk | |
klass | Män < 102 cm | Män > 102 cm | |
Kvinnor < 88 cm | Kvinnor > 88 cm | ||
Undervikt | |||
Normalvikt | |||
Övervikt | |||
Fetma grad | Grad 1 | Ökad | Hög |
Fetma grad | Grad 2 | Hög | Mycket hög |
Fetma grad | Grad 3 | Mycket hög | Mycket hög |
Obes | Extrem hög | Extremt hög | |
Ökat bukomfång: >102 cm hos män och > 88 cm hos kvinnor | |||
(mäts i stående och efter utandning, mellan revbensbågen och | |||
höftbenskammen. | |||
Källa: Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap | |||
Enheten för allmänmedicin | |||
Uppsala Universitet
|
Vill du veta mer om mat och hälsa?
Livsmedelsverkets
hemsida
http://www.slv.se
Tipsa en vän om den här sidan!